Van egy olyan tényező, amelyet nem tudsz megkerülni, hiába is szeretnél. A legtöbbet ezzel tudsz javítani a megjelenéseden, illetve ha nem „találod el”, akkor ezzel rontod le drasztikusan.

Ez pedig nem más, mint a SZÍNEID. De honnan tudhatod, hogy melyek a Te színeid? Neked milyen árnyalatok állnak legjobban? Melyiket viselve lesz a kisugárzásod a maximumon, nem pedig csak őrlángon fog pislákolni?

Ez a kérdés már nagyon sokaknak eszébe jutott a történelem során! A stílustanácsadás során ez az első lépés, amivel foglalkozunk, az évszaktípusos elemzés ugyanis a legsikeresebb és legjobban működő módszer, hogy Te is kihozhasd magadból a maximumot!

Mi az az évszakelmélet, és miért jó ez neked?

Röviden összefoglalva egy varázslat! Egy kézzel fogható útmutató, egy könnyítés az életedben! Ha Te is szenvedtél már azzal reggelente, hogy mit vegyél fel, négy dolog miatt lehetett:

  1. nem a színtípusodnak megfelelőek a ruháid,
  2. nem a testalkatodnak megfelelő a ruháid szabása,
  3. nem tudsz szetteket alkotni belőle, mert hiányzik az összeállítás másik része
  4. mindig ugyanolyan ruhákat vásárolsz.

Az évszakelméletnek nagyon komoly irodalma van, tudományos tények bizonyítják, hogy nem csak egy múló trend. Azok a színek vannak a legnagyobb hatással a megjelenésedre, amiket az arcod közelében viselsz, mivel beszínezik azt, ezért háromféle dolog történhet. A legszerencsésebb, ha elkezd élénkülni a bőröd színe, ragyogni, szinte fiatalodsz az adott színben, és eltűnik minden pici ránc, a szemed élettel telik meg.

A kevésbé szerencsés, hogy „láthatatlanná válasz”, mert „olyan semmilyen” rajtad az adott árnyalat. Eltűnik a bőröd hamvassága, a szemeid színe alig látható, kicsit fáradtabbnak tűnsz, és rejtőzködő üzemmódba váltasz.

A harmadik, a legrosszabb eset pedig, ha az adott szín öregít, keménnyé teszi a vonásaidat, előjönnek az apró bőrhibák, a ráncok sokkal mélyebben elkezdenek látszani, a természetes kisugárzásod eltűnik, illetve az egész megjelenésed körüllengi egy megmagyarázhatatlan negatív hatás. Az évszaktípusos besorolás pont abban segít, hogy ne kerülj az utóbbi két csapda egyikébe sem.

A legfontosabb természetesen, hogy megfelelően legyen meghatározva a színtípusod, különben nagyon ellentmondásos lesz a megjelenésed. Egyik kedves ügyfelemet korábban ősz típusba sorolták be, és egyszerűen nem tudott azonosulni a „színeivel”. Nem érezte jól magát a ruháiban, és nem értette, hogy mi az, ami zavarja. Miután színelemeztem, kiderült, hogy nyár típus, ahogy a nyár színeket az arca mellé tettem, egyszerűen kivirult, sokkal harmonikusabb, lágyabb lett az összes vonása.

Így van ez Jessica Biel színésznő esetében is, ha nem (lágy) nyárnak öltöztetik és sminkelik, akkor eltűnik a kisugárzása, erőltetett lesz a megjelenése. Az első két képen ősznek öltöztetik, a másodikon sajnos a meleg szőkével is megpróbálkoztak. Egyedül a harmadik képen ragyog, ahol a nyár típusnak megfelelő a sminkje és a hajszíne, és az ékszere is 😉

A jó hír, hogy színtípusunk az évek folyamán nem változik, így elég életedben egyszer a színkendők segítségével meghatározni a színeidet. A két éves kislányomról már most biztosan meg tudom mondani, hogy nyár típus, és az is marad 😉 Idős néniként is ugyanazok a színek fognak jól állni neki is. A különbség nem itt keresendő. Hanem a hangulatunkban, az adott életszakaszunkban, életeseményekben. A színszakértői elemzés során meghatározott színpalettáról érdemes válogatni, hiszen minden embernek vannak korszakai (pl. szürke/barna korszak, sötétkék korszak, piros vagy rózsaszín korszak, stb.) A színtípusod nem változik az idők folyamán, csak azok a színek, amelyeket éppen kiválasztasz a szép kis palettádról az aktuális hangulatodnak megfelelően.

Az évszakelmélet megalkotója egy svájci művészettanár, Johannes Itten volt, aki 1961-ben a színek művészete c. könyvével hatalmas fejlődést indított el a harmonikus megjelenés felé. Megfigyelte, hogy a tanítványai általában azokat a színeket használják, amelyek a természetes színeikhez legjobban közelítenek. Így határozta meg a közös színtulajdonságok alapján 4-féle színtípust, amelyet az évszakok után évszaktípusoknak nevezünk.

A tavasz, nyár, ősz és tél színtípus legszebb árnyalatai valóban azokra az évszakokra emlékeztetnek, amellyel leírjuk őket. Pl. a nyár színtípus olyan akár a nyári Balaton, vízzöld, vízkék kellemes, hűvös színek, pasztellos árnyalatok, a rózsaszínek és lilák is inkább visszafogottabb, elegánsabb változatai. Ráadásul a Földön élő összes ember besorolható a négy évszaktípus egyikébe.

Mi alapján lehet eldönteni, hogy ki melyik típusba tartozik?

Egyrészt fontos, hogy milyenek az arc közeli színeid, tehát a bőr, mint a legnagyobb felület az arcon, az eredeti hajszín, a szemszín, és az ajkaid színe. Ezek mind a külső tényezőket foglalják össze.

Másrészt pedig a személyiséged is döntő fontosságú, a színeidnek harmóniában kell lennie vele, különben az egész megjelenésedet ellentmondásossá teszi. Nem mindegy, hogy inkább introvertált vagy extrovertált típus vagy, pl. kevésbé szeretsz a középpontban lenni, vagy éppen azt élvezed, ha szerepelhetsz. Inkább a természetesebb dolgokat részesíted előnyben, vagy pont ellenkezőleg. Romantikusabb típus vagy esetleg, vagy klasszikus, picit távolságtartóbb, meggondoltabb. Ezek a tulajdonságok mind-mind befolyásolják azt, hogy a természetes színeid mellett milyen színpaletta mutat rajtad igazán ütősen!

Te tudod, hogy melyik évszaktípusba tartozol?