Az évszaktípusok témája egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ugyanakkor rengeteg tévhit kering az interneten, így szeretném kicsit közelebb hozni számodra ezt a témát, hogy tisztán láthass.

Számtalan hibás megközelítéssel találkoztam. Az első, és leggyakoribb félreértés, hogy amelyik évszakban születtél, olyan évszaktípus vagy. NEM, ennek semmilyen alapja nincs, ezért jobb gyorsan elfelejteni.

A második szintén nagyon félrevezető, és egyre több helyen hallom: ha világos szőke vagy, akkor tavasz, ha hamvasabb szőke, akkor nyár, ha barna a hajad ősz vagy, ha pedig fekete, akkor tél. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor bárki meghatározhatná, és semmi szükség nem lenne a színszakértők munkájára. Illetve mégis, mert tömegével jönnének a profikhoz, hogy valami nem stimmel…

A harmadik és számomra a legfélelmetesebb, ha a közösségi oldalakon küldött selfie-k alapján próbálják megállapítani, hogy ki melyik évszaktípusba tartozik. Óriási probléma lehet ezzel, pl. nem megfelelőek a fényviszonyok, rossz minőségű a kép, nem is látja élőben, természetes fényben, nincs letakarva a felsőruházata illetve lehet, hogy félre van sminkelve, rosszul eltalált színre van befestve a haja, továbbá a személyiségéből pedig semmit nem érzékel.

Egy professzionális színszakértői elemzés legalább egy-másfél órát vesz igénybe, színes kendőkkel történik (én pl. 120 db színkendővel dolgozom) az arcod elé helyezve, megfelelő fényviszonyokban, semleges színű takarólepellel, hogy a felsőruházatod színe ne befolyásolja rossz irányba az elemzést. A hajadat ugyancsak érdemes eltakarni, ha festve van, mert nem biztos, hogy a fodrász jól találta el a hajszínedet (szerencsésebb esetben igen, de nem bízhatjuk a véletlenre). A sminket is jobb eltávolítani, mert egy alapozó, egy rosszul kiválasztott rúzs jelentősen módosíthatja azt a képet, amit látsz magadról.

Sokan jönnek oda hozzám, hogy ő milyen színtípus? Ha csak így rámondanék „valamit”, az nagyon amatőr lenne, ráadásul nem lenne sokkal előrébb… Neked kell látnod, hogy milyen árnyalatokban élénkül fel az arcod színe, ragyog a szemed, látszol fiatalnak, mert akkor a tudást, amit átadok, nagyon hatékonyan fogod tudni használni.

Nagy kérdés szokott még lenni, hogy csak a felsőruházat számít-e, ha valaki az évszaktípusának megfelelően öltözködik. A válasz igen és nem, hiszen ha a színtípusodnak megfelelően öltözködsz, a stílusos megjelenés alapfeltétele, hogy a ruháid színe harmonizáljon egymással, különben zavaró a szemnek, rögtön kibukik, hogy nem működik.

Ugyanakkor vannak bizonyos színek, amelyeket bátran viselhetsz alsóruházatként színtípusodnak megfelelően, mint pl. a sötétkék, fekete árnyalatai, szürke, barna, drapp alapszínek.

A stílusszakértőnek óriási felelőssége van abban, hogy megfelelő legyen az évszakok szerinti besorolás, különben rengeteg pénz, idő és energia megy el teljesen felesleges vásárlásokra, hajfestésekre, stb.

Mi az alapja az évszak típusonkénti besorolásnak? A következő bejegyzésemben erre is fény derül.