A sötét tél típus elsődleges évszaktípusa a tél, mely közelít a sötét jegyei miatt az ősz felé (azaz másodlagos évszaka az ősz).

Ez azt jelenti, hogy a tél legsötétebb, legmélyebb, drámai árnyalatai emelik ki legjobban természetes szépségét, viszont az ősz palettáról is néhány szín jól mutat rajta. A tél színtulajdonságai közül a sötétség dominál a hideg, élénk színtulajdonságok előtt.

A sötét tél alapszínei:

a fekete, grafit szürke, hófehér, diplomata kék.

A sötét tél legmeghatározóbb árnyalatai:

A sötét tél esetében óriási kontrasztokról beszélhetünk. Egyrészt a sötét, telt, élénk árnyalatok érvényesülnek, a nőies színek közül a vörös, rózsaszín és lila vonalon az igazi piros, bordópiros, borvörös, céklavörös, a magenta, magenta lila, élénk lila és ametiszt lila.

A hideg kék, szürke és zöld árnyalatai közül a Windows-kék, a zafírkék, hollófekete és mákos szürke, a fenyő zöld, ír zöld, bársony zöld jellemzik leginkább a sötét telet. A sárgák közül pedig az erősen pigmentált citromsárga remek választás.

Másrészt a legvilágosabb kontrasztok, azaz a hófehérhez közel álló színek is fontosak, mint pl. a jég kék, jeges zöld jeges rózsaszín és lila.

Sötét tél típusú hírességek

Anne Hathaway                                  Penelope Cruz                                     Salma Hayek

A sötét tél külső jellemzői

Bőrszín: ritkán hűvös, rózsás, általában sötétebb tónusú, kreol, szürkés-zöldes vagy olíva.

Hajszín: hamvas sötétbarna, feketés barna vagy fekete.

Szemszín: sötétkék, sötétzöld, sötétbarna, mély, hangsúlyos szemszín.

Ékszerszíne: sötét ezüst, fehérarany, platina.

 

A sötét tél belső tulajdonságai:

A sötét tél típus esetében az ősz típus természetes megjelenése, vonzó bája is keveredik a téli sötét, hűvös összhatással.

A sötét tél típus kedveli a fényes anyagokat, illetve a bőrt, vegán (mű) bőrt, műszőrmés kiegészítőket.

Általában kétféle stílus jellemző rájuk anyagválasztásban, vagy az egyszínű darabokat párosítják, vagy pedig a nagyobb, hangsúlyosabb minták érvényesülnek, legyen az akár csíkos, virág vagy geometrikus minta.

Vajon sötét típus vagy?

150 db színkendő segítségével tűpontosan kideríthetjük, hogy ebbe a színtípusba tartozol-e?

Ha a világos színtípusok is érdekelnek, akkor az alábbi két blog bejegyzést ajánlom figyelmedbe a világos tavaszról és nyárról::

https://stylexpert.hu/a-nyar-tipus/

https://stylexpert.hu/vilagos-tavasz/