A saját stílusod megteremtéséhez Neked milyen támogatóra van szükséged?

Szeretném kicsit közelebb hozni számodra az alábbi fogalmakat, és egyben tisztázni, hogy ki mivel foglalkozik. Neked is zavaros ez az egész a stílussal kapcsolatban? Egy hasznos kis segítség, hogy könnyebben átlásd a dolgokat és egyszerűbb legyen a választás.

Stylist

A stylist jellemzően nem az „átlagembereket” öltözteti, hanem más feladata van. Egy igazán kreatív szakember, aki a médiában, az online felületeken, a divatlapok hasábjain leginkább ismert embereket, közéleti személyeket, vagy modelleket öltöztet. Egy-egy fontos alkalomra, felkérésre nagyon emlékezetes, akár lenyűgöző látványvilágot hoz létre, hogy pl. az adott tehetségkutatóban a műsorvezető ruhája megjegyezhető legyen, és ezáltal jobban eladható is, tehát beszéljenek róla az emberek.

Stílustanácsadó

A stílustanácsadó általában segít az egyén stílusának kialakításában, itt már jellemzően nem egy darab ruha kiválasztásáról van szó egy adott eseményre, hanem egy folyamatról. A stílustanácsadó kielemzi a legelőnyösebb színeket, amiben nap, mint nap ragyogsz a munkahelyeden és a magánéletben egyaránt! A testalkatodnak legjobban megfelelő szabásvonalakat ajánlja, hogy csinos és nőies lehess. Segít átnézni a gardróbodat, hogy melyek azok a ruhák, amelyek illenek hozzád, és milyeneket érdemes inkább elajándékozni, eladni, vagy akár leadni a ruhagyűjtő konténerekbe. Meghatározza, hogy milyen darabokkal egészítsd ki a már meglévő ruháidat, hogy egy élhető gardróbod legyen!

Egy dolgot viszont érdemes figyelembe venni! Manapság nagyon „divatos” elvégezni egy stílustanácsadó képzést, és azt mondani a pár napos/hetes/hónapos tanfolyam után, hogy már mindent tudnak ahhoz, hogy a nők / férfiak életét szebbé tegyék. Azonban egy rövid tapasztalat nem elég ahhoz, hogy ritka vagy nehezebben beazonosítható színtípusokat vagy testalkatokat meghatározzanak. Gyakran pár hónap vagy 1-2 év után abba is hagyják ezt a csodás munkát. Sokan több év után is stílustanácsadónak hívják magukat, hiszen ezt ismerik legtöbben – ez ment bele a fejekbe -, éppen ezért elég nehéz leszűrni, hogy kihez érdemes fordulni.

Stílusszakértő

Amikor én végeztem szín- és stílustanácsadóként, akkor rajtam kívül 15-en végeztek, és összesen 4 embert tudok, aki valóban ezzel foglalkozik (ebben már én is benne vagyok). Ahhoz, hogy valaki szakértője legyen a stílus témájának, komoly tapasztalatot kell szerezni, vagyis sok-sok ismerőst, majd ügyfelet kielemezni, számos gardróbot végignézni, nagyon sok közös vásárlást lefolytatni, ahol valóban olyan ruhákat válogattok együtt, amelyeket a kedves ügyfél imád felvenni. A témában rengeteget kell olvasni, tanulni, hogy igazi szakértőjévé váljon valaki a stílusnak. Ez hosszú hónapok, de inkább évek alatt formálódik, folyamatos gyakorlással, munkával!

Sajnos a félreelemzés itt is gyakran előfordul, ha valahogy azt érzed, azok a színek mégsem TE vagy, nem tudsz velük azonosulni. Nemrégiben ellátogatott hozzám egy bíró hölgy, aki arra kért, hogy két színelemzés után most már tényleg mondjam meg neki, milyen típusba tartozik, mert teljesen összezavarodott. Felkért ellenőrző szakértőnek. Bizony, nagy felelősség ez, hiszen lehet, hogy több tíz- vagy százezer forintot dobhatsz ki az ablakon, ha mégsem érzed jól magad azokban a színekben és fazonokban, amelyeket javasoltak Neked. Az ösztönös megérzések sokat segítenek. Javaslom, hallgass rájuk! A hölgy nagy örömmel távozott (direkt nem kérdeztem meg előre, hogy melyik évszaktípusba sorolták, de a zsigerekben érzett dolgok általában nem hazudnak 😉 Igen, mindenki hibázhat, de sajnos elég nagy árat fizethet érte a másik ember.

STÍLUSKOMMUNIKÁTOR

Az igazán elhivatottak megkoronázhatják a megszerzett tapasztalatot egy komplex, felsőfokú képzéssel, ahol a stílus fogalmának mélyreható értelmezése mellett részleteiben kerülnek feldolgozásra az ahhoz kapcsolódó témák, mind gyakorlati, mind elméleti szinten. Mindezt Magyarország legkiemelkedőbb oktatói prezentálják a hallgatóknak a Szegedi Tudományegyetemen. Számos alkalommal találkoztam azzal a kéréssel, hogy nem tudjátok, hogy az adott alkalomra mit vegyetek fel (dress code), hogyan lehet viselkedni egy adott szituációban (protokoll). Szeretnétek tudni, hogy a munkahelyen milyen ruhákban lehettek igazán magabiztosak. A stílus témájával kapcsolatos céges előadásokat és tréningeket is ezeknek az ismereteknek a birtokában érdemes választani, ugyanis az interneten elég nagy fogalmi zűrzavarral lehet találkozni. A stíluskommunikátor szak egyéves posztgraduális egyetemi képzés, amihez egy nagyon komoly szakdolgozati védés párosul. Nem színelemezni tanítanak, – természetesen az is része a képzésnek – ahhoz bizony el kell végezni egy külön színszakértői tanfolyamot.

Okleveles Stíluskommunikátorként elárulhatom, hogy fókuszban a gondolkodásmód és a kompetenciák állnak, az individuum fejlesztése. Az egyéni stílusod megteremtésénél figyelembe veszem, hogy az életed milyen szakaszában jársz, és mire van szükséged, hogy magabiztosnak, önazonosnak érezhesd magad. Hiszen nagyon fontos, hogy az egyéniséged minden mozdulatodban, a viselkedésedben és a megjelenésedben is látható legyen.

Számomra a kettő kombinálása (stílustanácsadás + stíluskommunikáció) hozta el azt a tudást és tapasztalatot, hogy bátran merek tanácsot adni a legszebb színeid, a legelőnyösebb szabásvonalak, tudatos gardróbépítés, hatékony közös vásárlások, üzleti megjelenés, üzleti protokoll és dress code témákban egyaránt. Határozottan kijelenthetem, hogy a munkám a hivatásom!

Bármilyen kérdés felmerül az előbb említett témákban, fordulj hozzám bizalommal az alábbi elérhetőségeimen.

 

Ferencz Judit

Stíluskommunikátor

+36 20 971 4070

judit@stylexpert.hu