Kinek áll jól az ősz haj?

Olvasási idő: 2-3 perc

Régóta terveztem ezt a cikket, melynek 2 apropója is van. Nemrég egy ősz hajú 45 év körüli anyuka jött hozzám stílustanácsadásra, másrészt pedig azért, mert ledöbbentem. Szerintem az arcom pontosan Sarah Jessica Parker-ére hasonlíthatott. Most ez komoly? Mi történt Miranda karakterével? Még inkább a hajszínével?

Hatalmas Szex és New York rajongó voltam, minden részt többször láttam. A két filmet is, bár az már kevésbé volt szerelem-darab, mint a sorozat. Amikor olvastam, hogy Samantha nélkül egy 10 részes sorozat készül, nagyon kíváncsi lettem. Egyrészt mert Samantha abszolút kedvencem volt, el sem tudom képzelni nélküle a sorozatot, így nagyon várom, hogy mit tudnak belőle kihozni.

Másrészt pedig a kép Mirandá-ról több gondolatot is elindított bennem, amit szeretnék helyére tenni. Nagyon sokszor alkalmazzák filmes körökben, hogy a karaktert „lerontják” egy hihetetlenül előnytelen hajszínnel. Most is pontosan ez történt. Miért? Először is tisztázzunk néhány alapdolgot.

Kinek nem áll jól az ősz haj?

A meleg színtípusoknak, azaz a tavasz és ősz típusoknak általában sárgás vagy vöröses árnyalatú a haja.

A tavasz típusoknak általában vöröses fény csillan meg a szőke, azaz aranyszőke, méz szőke, tejfel szőke, vöröses szőke haján. Gyakoriak a vörös típusok is, illetve előfordul vöröses barna hajszín is a tavasz típusoknál.

Az ősz típusok haja jellemzően barna, vöröses árnyalattal. Gyakori a természetes vörös hajszín, jóval ritkább a dohány szőke.

A tavasz és ősz típusok hajszíne sárgásfehérre fakul, amely nem feltétlenül egy szép árnyalat. A szürkésfehér átfestést sem tartom jó megoldásnak, pont Mirandá-nál lehet látni, hogy miért. Fakul a meleg típusok arcszíne, elveszti a ragyogást a bőr, nem látni a szemszínt, és teljesen beszürkül a karakter.

Csatlakozz hírlevél feliratkozóinkhoz,
hogy első körben értesülj a legújabb trendekről

Ilyen esetben a hajfestést vagy a színezést ajánlom, lehetőleg az eredetihez hasonló árnyalatra, vagy amilyen még belefér a színtípusához finom hangolva. A természetes alapanyagú hajszínezők egyre népszerűbbek, eredményesen lehet velük módosítani az ősz tincsek árnyalatát. Természetesen mindig előfordulnak kivételek, hiszen lehet, hogy valaki szerencsés, és mégis kellemes árnyalatra őszül a haja.

Kinek áll jól az ősz haj?

A hideg színtípusokkal azonban más a helyzet! A nyár és tél típusoknak alapvetően van egy hamvas, azaz szürkés, ezüstös árnyalat a hajában.

A nyár típus haja nagy általánosságban hamvas szőke vagy hamvas barna árnyalatú, ritkán fordul elő a vörös árnyalat (ebben az esetben javaslom az őszülés esetén a színezést).

A szülés után ráadásul a hormonális változások gyakran okoznak átalakulást a haj színében is. Pl. a szőkés vagy világos hamvas barna hajszín sötétedik, jobban bebarnul. Ilyenkor általában javaslom, hogy kicsit világosítsunk a hajszínen, ha nem komfortos viselője számára.

A tél típusok hajszíne jellemzően közepesen sötét vagy sötét hamvas barna, fekete, vagy ritka esetben akár hűvös világos szőke (mint az enyém is). Van benne egy szürkés, hamvas hatás, mintha ezüstporral szórták volna meg a hajat. Erre tökéletes példa Andie MacDowell gyönyörű ősz hajszíne. Közepesen sötét hamvas barna haja mákos szürke színűre őszült, amely zseniálisan áll neki. A vörös rúzs pedig csak még jobban emeli a megjelenését, nagyobb kontrasztot eredményez az arc közelében.

Gyakran javaslom, hogy az átmeneti időszakban, amikor hamvas szőke vagy barna hajban megjelennek az ősz tincsek, kicsit érdemes lehet színezővel rásegíteni az ezüstösebb árnyalatra. Óva intenék a természetellenes lila árnyalattól, amellyel szívesen kísérleteznek a fodrászok, érdemes inkább a természetes színeknél maradni.

Az őszülés ugyanakkor nem könnyű kérdés, hiszen színtípustól függetlenül van akit nagyon zavar, van aki pedig kifejezetten örül neki. Természetesen nem mindegy a személyiség sem, hiszen hideg színtípusok közül sem illik mindenkihez az ősz hajú karakter (amit teljesen megértek). Mindenesetre a tabuk kezdenek “ledőlni”, hiszen egyre többen vállalják be a hírességek közül is az ősz hajat.

Ha szeretnél biztosra menni a hajszínedet illetően, a stílustanácsadás segítségével könnyedén kideríthetjük, milyen hajszínek illenek legjobban a természetes színeidhez. Ráadásul szinte minden tanácsadáson visszatérő kérdés az őszülés!

https://stylexpert.hu/stilustanacsadas/

Fotók forrása: Pinterest

A szerző

Ferencz Judit

Stylexpert tulajdonos, stílustanácsadó

Az egész történet 12 éves koromban kezdődött. Pici koromtól imádtam rajzolni, és akkoriban a divatmagazinok bűvkörébe kerültem, az ajándékba kapott Vogue Italia és a Harper’s Bazaar teljesen beszippantottak. Az inspiráció adott volt, így több ezer divattervet megrajzoltam autodidakta módon.

2017-ben kijött az első könyvem, ugyanis testközelből láttam, mennyire szükség van az edukációra, hogy a stílus tanulható, de megfelelő irodalom alig áll ebben a témában rendelkezésre.

Majd megalkottam a STYLEXPERT Szalont, egy helyet, ahol színtípus és valóban csinos fazonok szerint személyesen válogatjuk az árukészletet, hogy egy változatos és tényleg hordható ruhatárat hozzunk létre Neked.