Frida Kahlo nemcsak saját korában számított stílusikonnak. Művészete egyedülálló, és összetéveszthetetlen. A lelkéből festett, képein korának tabudöntögető témái jelennek meg, a saját életének meghatározó eseményeit vitte vászonra. A mai napig izgalomban tartja egyedi stílusa a művészeket, pszichológusokat, antropológusokat, és a mai kor divattervezőit is, akik előszeretettel inspirálódnak az általa használt motívumokból a tervezett ruháikon és kiegészítőiken.

A kedvenc képem róla a francia Vogue 1939-es számának címlapja volt, a szegedi születésű Muray Miklós fényképezte. Ikonikus, egyedi, tökéletesen megkomponált. Pont olyan, ami bevésődik a retinába egy életre.

Vajon melyek voltak a fő mozgatórugói kiforrott karakterének?

Frida stílusának alapkövét a tehuana népviselet jelentette, amely tudatos választás eredménye. A festőnő 1907-ben született Mexikóvárosban (egy magyar származásúnak vélt apa és egy spanyol-indián származású anya harmadik leánygyermekeként), hatévesen gyermekbénulásban szenvedett, amikor jobb lába eldeformálódott. Édesapja ekkor sportolásra biztatta a tehetséges lányt (férfiasabb sportokra, mint a boksz, birkózás), hogy erősödjön. Sokáig férfias ruhákat hordott, hogy eltakarja lábát. 18 évesen egy buszbalesetben súlyosan sérült a gerince és a medencecsontja, így orvosi egyetemi ambícióiról le kellett mondania.

A hosszú felépülés alatt egy tükörben szemlélve magát kezdett el festeni. A híres és gazdag festőművésszel (aki nagy nőcsábász és elhivatott kommunista volt), Diego Rivérával húsz évesen találkozott, aki óriási tehetséget látott a fiatal Fridában. Röviddel a találkozásuk után feleségül kérte a nála 20 évvel idősebb, külsőre cseppet sem vonzó Rivéra, aki iránt szenvedélyes szerelmet táplált a fiatal lány.  A férfi sorozatos hűtlenségei miatt 1939-ben elváltak, majd újra összeházasodtak, mert a mély érzelmek nem múltak.

Kettősség

Az erőteljes szín és formavilágú népviselet is egyrészt innen jött, szeretett volna minél jobban tetszeni férjének, ugyanakkor továbbra is takarta lábát, ezért a tradicionális dél-mexikói stílusjegyekhez nyúlt. Illetve nagyon fontosnak tartotta, hogy szeretett hazája kultúráját, szokásait, és a mexikói nők szépségét megismertesse a nyugati világgal, és hűen képviselje. Patriotizmusa ezekben a ruhákban vitathatatlan.

Fazonját tekintve hosszú, bő szoknyákat hordott, erős, intenzív, tradicionális tehuana színekben. Jellemzően egyszínűek, vagy erősen mintásak is lehettek.

A felsőrészek bő, fodros, gazdagon díszített blúzok voltak, amelyek fűzőit is szépen elfedték, melyet balesete miatt kényszerült hordani.

A haját is a mexikói népi hagyományoknak megfelelően fonatokban hordta, hatalmas élénk színű virágokkal, feltűnő kendőkkel, szalagokkal díszítette.

Igazi „statement” azaz hangsúlyos nyakláncokat és fülbevalókat viselt, melyek ugyancsak az arcára terelték a hangsúlyt. Ezt pedig tovább fokozta az élénk rúzsokkal, amelyet használt, valamint jellegzetes összenőtt szemöldökével, amelyet azóta is többször visszahoztak a trendek, akárcsak a 2010-es években is.

Frida Kahlo sötét tél (tél-ősz) színtípus volt, azaz a hideg, élénk és sötét árnyalatok emelték ki legjobban természetes szépségét. Az ősz altípus annyiban játszik szerepet, hogy a tél színpaletta legsötétebb, legmélyebb, drámaian és érzékien ható árnyalatait használta legszívesebben. Kreol bőréhez, fekete hajához, és sötétbarna szemeihez remekül illettek a vörös és magenta rúzsai, amelyeket használt. Zseniálisan kombinálta ezeket a színeket a jellegzetes mexikói arany (színű) ékszerekkel, és néha ezüsttel is.

A virágmotívumok nemcsak a ruháin, hanem hajfonatai díszítésén, valamint a róla készített fotók hátterén is jelentős szerepet játszanak.

Kiváló stílusérzékkel kombinálta a mexikói népviseletet az akkori trendek egyes darabjaival, pl. selyemblúzát bő farmerszoknyájával.

Frida Kahlot egy ugyancsak mexikói színésznő, Salma Hayek személyesítette meg a filmvásznon 2002-ben.

Kevés olyan emblematikus női festőművész élt a világon, mint amilyen Frida Kahlo volt.

Számos híres divattervezőnek is ihletforrásul szolgált Frida egyedi stílusa, pl. bőr fűzői és csipkés fehérneműi Jean Paul Gaultier-nek és Alexander McQueen-nek.

Stílusjegyei folyamatos inspirációforrás a fast-fashion cégeknek is, kontrasztos színei, statement ékszerei, virágkoronái, és összetéveszthetetlen összenőtt szemöldöke üde színfoltja volt a divatüzletek idei kínálatának.

(2018. júniusától-novemberéig lehetőség nyílt megtekinteni a Szépművészeti Múzeum 35 képből álló tárlatát.)