Az évszakváltásnál mindig gondban vagyunk, hogyan lehetne a  legegyszerűbben eltüntetni a téli ruhákat a szemünk elöl, és a tavaszi/nyári ruhákat tenni a kezünk alá. A hosszú hétvége jó alkalom lehet erre, ha belefér a programjaid közé..

Akár egy vagy több szekrényben, akár egy külön gardróbban tárolod a ruháidat, a téli időszak végével pakolni KELL. Mégpedig azért, mert a hideg időjárásnak megfelelően eddig a meleg ruhák voltak szem előtt. Azonban a tavasz beköszöntével nagy feladat vár rád, hiszen „tavaszra készre” kell rendezni a ruhatáradat! Ebben fogok számodra segítséget nyújtani, hogy kevesebb időbe és energiába kerüljön felkészülnöd a tavaszra!

A stílustanácsadást követően nagyon gyakran kérnek gardróbrendezést, de rendszerint nem ez a fő feladatom. Akkor inkább az aktuális szezon ruháit nézzük át, és csoportokra bontva egy nagyon logikus rendszer alapján építjük újra a kicsit/nagyon megfáradt ruhatárakat. A színek és fazonok a fő mérföldkövek, hogy mennyire illenek bele a megújulási folyamatba. Benne maradjanak-e a saját színpalettád alapján a gardróbodban, vagy teljesen kilógnak a neked tökéletesen álló színek hosszú sorából? Illetve a másik fő rendező elv a szabásvonalak, fazonok témája, amikor a testalkatodnak nem megfelelő darabokat tesszük ki a ruhatáradból. Ez már egy komplex feladat, stílusszakértő segítségét igényli, ahol egy utat is meghatározunk, mi szükséges ahhoz, hogy egy nagyon jól használható, álomgardrób jöjjön létre.

Jó hír, hogy egy részét Te magad is elvégezheted 😉

A gardrób frissítése véleményem szerint azért olyan fontos, mert különben „nem látod a fától az erdőt”! Annyi ruhám van, mégsem tudok mit felvenni!!! – halljuk számtalanszor. Ennek az oka, hogy mindent megtartunk, és a kincsek felett elsiklunk, hiszen átláthatatlanná válik a gardrób. Jönnek a biztonsági lépések, hogy ugyanazokat a ruhákat (kb. 5-10 felső, és 5 nadrág/szoknya) veszed ki mindig. Ezért azok kikopnak, szöszölődnek, elhasználódnak. És megint nincs egy rongyod sem. Sajnos ez egy véget nem érő spirál…

A tavasz a rügyfakadás, a természet újjáéledésének időszaka, ami tökéletes apropó egy kicsit jobban átlátni, milyen darabokból is fogunk öltözködni a következő hónapokban.

Az alábbi lépéseket mindenképpen érdemes megtenned:

  1. Ha van olyan téli ruhád/ cipőd/ táskád, amelyet a szezon végére vállalhatatlanra hordtál, és már többször elmondtad magadban, hogy ezt már nem fogom hordani, akkor szabadulj meg tőle! Ennyivel könnyebb dolgod lesz az őszi/téli időszak kezdete előtt. Nekem két csizmám biztosan erre a sorsra jut…
  2. Gondold át, hol tartod a tavaszi/nyári ruháidat! Lehet, hogy szem előtt van, de a leggyakrabban egy felsőbb polcon, a téli ruhák mögött a szekrényben, az ágynemű tartóban, a gardrób kevésbé jól hozzáférhető részein hevernek (tisztelet a kivételnek).
  3. Szedd ki a helyükről, és tedd ki az ágyadra ezeket a holmikat, vagy próbáld viszonylag közel pakolni őket egymáshoz, annak érdekében, hogy átláthasd miből gazdálkodhatsz a következő hat hónapban.
  4. A meleg ruhákat, amelyekre már garantáltan nem lesz szükséged 15 fokban, tedd ezeknek a helyére, hogy ne zavarjanak a tavaszi/nyári szezonra való felkészülésben!Itt megjegyezném, ha sok idő áll rendelkezésedre, akkor remek alkalom lehet a téli ruhákat is átnézned, hogy csak azokat pakold el, amelyek még hordhatóak. Mivel tisztában vagyok azzal, hogy ez általában nem így van, így csak halkan említem meg 😉
  5. Állíts fel egy logikát, ami alapján átnézed! Lehetőleg ne össze-vissza, én például először a vállfás ruhákat szoktam átnézni (egybe ruhák, szoknyák, blúzok, ingek, vasalást igénylő darabok). Ezután következnek a felsők, nadrágok, (szoknyák, ha nem vállfán tartod), az alsóruházat, hálóruhák. Mivel a cipők, kabátok, táskák legtöbbször máshol találhatóak, ezért nekem az mindig a második kör.
  6. A ruhák esetében válogasd ki azt, ami elhasználódott! A szöszös, kifeslett, kikopott, elszakadt (ha már nem lehet megvarrni), kifakult ruhákat tedd külön kupacba. Mivel ezeknél nagyon feltűnő, hogy a ruha elérett, jobb kitenni a ruhatárból, mert ha Te látod rajta, hogy elhasználódott, akkor más is fogja látni!
  7. Ha nem stimmel a mérete, akkor tedd félre! Azok a ruhák legyenek szem előtt, amelyek most jók rád! Lehet, hogy egy diéta kellős közepén vagy, akkor nyilván fog még változni a súlyod, és a kisebb méretű ruhákra is szükséged lesz. De alapjában véve a mostani alkatunkat öltöztetjük, és „nem a három hónap múlva jó lesz rám” darabokba. Tehát ha kifogytad, vagy kihíztad, és még vállalható, szívesen hordanád, tedd egy külön kupacba, hogy ne keveredjen az aktuálisan jókkal (vagy csak tedd ki 😉
  8. Ha a párod, anyukád, legjobb barátnőd (akiben tényleg megbízol) szerint szörnyű, akkor elég nagy esélye van, hogy valóban az. Én így voltam kb. 10 éve egy lombzöld (lehet éreztem, hogy 2017-ben az év divatszíne lesz 😉 garbóval, mert imádtam az anyagát. Szörnyen állt rajtam, rituálisan kellett volna elégetni! A színelemzés alapján is botrányosan rossz volt az árnyalat, na tessék.. Ilyenkor örülni kell, hogy legalább vannak olyanok, akik őszinték Veled!
  9. Amit kb. 2 éve nem vettél fel, már nem is fogsz! Most mondhatod, hogy a divat örökös körforgás, és anyáink ruhái is visszatértek, de ezzel sajnos vitatkoznom kell. Ez nagyon kis százalékban igaz, tehát nem ok arra, hogy lógó címkés ruhák foglalják feleslegesen a gardróbodban, amit úgysem fogsz soha felvenni!
  10. Pakold vissza a megmaradt ruhákat ÁTLÁTHATÓAN rendezve a szekrényedbe, hogy egyértelmű legyen, miből tudsz gazdálkodni!

Ha ezekkel a lépésekkel végeztél, akkor már sokkal előrébb vagy! Bár saját magad nem tudod kielemezni a nem megfelelő fazonú és árnyalatú ruhákat, de a felesleg már távozott a szekrényedből, ami óriási lépés egy jól használható, tudatos ruhatár felé!

Ugye milyen megkönnyebbülés?

A hordható ruhákat javaslom adománygyűjtőkbe leadni, hiszen még sokan tudják hasznosítani! Amit már adománynak sem állja meg a helyét (foltos, szakadt, vállalhatatlan), akkor fast-fashion üzletekben le tudod adni újrahasznosítás céljából, így legalább a környezetet sem terheled feleslegesen!

Jó gardróbfrissítést kívánok!